logo

Актуелности

Донација Владе Јапана за ЈКП "Младеновац"

altПредставници Владе Јапана и ЈКП "Младеновац" извршили су данас званичну примопредају донације вредне 62.345 евра којом је купљена камион смећака за потребе нашег комуналног предузећа.

Амбасада Јапана донирала је ова средства за "Пројекат обезбеђивања камиона за прикупљање смећа ЈКП "Младеновац". Влада Јапана обезбедила је 62.345 евра ЈКП "Младеновац" као подршку унапређењу животне средине у Републици Србији. Укључујући ову донацију, укупан износ јапанске помоћи кроз пројекте за основне потребе становништва (ПОПОС) у Србији од 1999. године досегао је 14 милиона евра. Укупан износ јапанске помоћи Србији у току истог периода премашује 508 милиона евра.

Церемонији примопредаје присуствовали су Минору Кијући, заменик министра екологије Јапана и Његова екселенција амбасадор Јапана у Србији, Ђунићи Марујама. Примопредаји је присуствовао и Филип Абрамовић, помоћник министра заштите животне средине у Влади Републике Србије, представници градске општине Младеновац и ЈКП "Младеновац" и Наташа Јовановић, посланица у Народној скупштини Републике Србије.

Гости и домаћини обишли су на паркингу ЈКП "Младеновац" возило купљено донацијом, после чега су се у свечаној сали "др Елси Инглис" обратили представницима медија.

altПрисутне је поздравио председник градске општине Младеновац, Владан Глишић.

- У име грађана општине Младеновац и у своје лично име желим да се захвалим Влади Јапана на вредној и корисној донацији додељеној нашем Јавном комуналном предузећу и нашем граду. Донирана средства за куповину возила за одношење смећа много значе за градску општину Младеновац. Захваљујући сарадњи наше две земље и подршци Владе и народа Јапана, у Младеновцу су створени услови да се на један много квалитетнији и ефикаснији начин управља комуналним отпадом, што је један од стратешких циљева не само нашег града него и Републике Србије.

Мислим да на овај начин Младеновац мења слику о себи и полако постаје град са здравим еколошким ресурсима и ефикасним моделом управљања отпадом што је основни предуслов за развој туризма и сектора услуга тако да је ваша помоћ вишеструко корисна. Хвала вам и молим вас да пренесете нашу захвалност народу Јапана - рекао је Глишић.

Заменик министра екологије Јапана, Минору Кијући, истакао је да је први пут у Србији и захвалио се на добродошлици.

alt- Мени је веома драго што Јапан доприноси решењу проблема животне среднине у Србији. Прво бих изразио своје поштовање према Министарству заштите животне средине Републике Србије на напору који улаже у очување животне средине. Такође, изразио бих поштовање граду Београду и општини Младеновац због свакодневних напора у одржању и побољшању хигијенских услова за грађане Младеновца.

Похвалио бих ЈКП "Младеновац" за успешно окончање ове донације. Влада Јапана је поклонила камион за прикупљање смећа са циљем да се побољша хигијена и животни стандард овдашњих становника. Пре ове донације, због старости камиона за прикупљање смећа ЈКП "Младеновац" није могло да прикупља смеће ефикасно и због тога су се побољшали хигијенски услови у општини Младеновац.

Наша земља је одлучила да обезбеди ову донацију за ЈКП "Младеновац" сматрајући да је заштита животне средине веома важна. Надам се да ће ова донације побољшати стање животне средине у Младеновцу и евентуално у Србији. Између Јапана и Србије постоји историја међусобне подршке и помоћи.

Влада и народ Републике Србије су нам пружили велику подршку када се догодио велики земљотрес који је погодио источни део Јапана 2011. године. Такође смо добили 500.000 евра од Владе Србије када је у јулу прошле године део Јапана погођен великом кишом. Влада и народ Јапана никада није заборавили ваш допринос. Наша земља намерава да настави са донацијама за основне потребе становништва Србије. Сигуран сам да ће ова сарадња повећати пријатељство међу нашим земљама. Хвала вам на пажњи - рекао је Кијући.

altФилип Абрамовић, помоћник министра заштите животне средине у Влади Републике Србије, захвалио се Влади Јапана на донацији и досадашњој сарадњи.

- Србија улаже велике напоре у свим областима за побољшање животне средине, а област управљања отпадом је стављено као приоритет којим се наше министарство бави. У том смислу предузели смо много мера да се ово стање побољша, како законодавни оквир, тако и имплементација у локалним самоуправама повећа како у изради пројектно техничке документације тако и у обезбеђивању основних средстава кроз сарадњу са пријатељским земљама као што је Јапан. Правилно управљање отпадом је данас приоритет и основ за претварање отпада од проблема у ресурс. Тако да бих исказао велико задовољство досадашњом сарадњом и захвалност за помоћ коју смо до сада примили како у размени искустава кроз студијске посете тако и преко оваквих пројеката и конкретне помоћи. Радујемо се са наставку сарадње са Владом и народом Јапана и не само кроз овакве пројекте на којима смо захвални већ и кроз сарадњу са институцијама у компанијама - рекао је Абрамовић.

Директор ЈКП "Младеновац", Владета Лучић, захвалио се у име запослених у јавном предузећу грађанима Јапана и амбасади Јапана на помоћи у реализацији пројекта набавке аутосмећарке.

alt- Возило које смо добили пуно нам значи у одвожењу смећа из уских улица којима не може да приђе велики аутосмећар. Реализацијом донације наше предузеће пуно је побољшало квалитет услуга у изношењу кућног смећа, а тиме побољшало хигијену која има утицај на заштиту животне средине грађана - изјавио је Лучић.

Пројекти за основне потребе становништва (ПОПОС) донације имају за циљ да подрже социјални развој кроз пројекте за основне потребе становништва. Влада Јапана пружа финансијску помоћ неопходну за имплементацију пројеката који ће допринети економском и социјалном развоју земље. Животна средина, здравствена заштита, образовање и социјална заштита су главне области интересовања Владе Јапана. Од 1999. године у Републици Србији реализована су 224 ПОПОС пројекта.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.