logo

Култура

Отворена изложба "Дозиднице"

 

 


Ауторска изложба "Дозиднице", вишег кустоса Музеја Младеновца Магдалене Ивковић, отворена је вечерас у Центру за културу. Изложба је приређена у оквиру програма манифестације "Дани европске баштине".

Градска општина Младеновац прикључила се обележавању "Дана европске баштине" петодневним програмом чији је део и вечерашња изложба "Дозиднице". Овогодишња национална тема манифестације "Дани европске баштине" су стари и традиционални занати. 

Изложбу је отворила Наташа Јовановић, члан Привременог органа градске општине Младеновац. 

– Морам да вам се захвалила што сте дошли вечерас, додуше мало друштво али одабрано, које често виђам на неким културним дешавањима у граду. Знате да је Младеновац тешко покренути, па не знам шта да се дешава, у сваком случају ово је јако лепо дружење свих нас који смо заинтересовани да се унапреди културни живот града. 

Сваке године се "Дани европске баштине" везују за неку посебну тему, а ове године су то стари занати. Пошто и вечерашња поставка представља предмете који спадају у старе занате одлучили смо да то буде почетна изложба. Ми смо се прикључили иницијативи обележавања "Дана европске баштине" коју је покренуо Секретаријат за културу града Београда. 

Да смо имали мало више времена и средстава програм би био свакако богатији али догодине ће то свакао бити разноврсније како би заинтересовали што више суграђана за ову манифестацију – рекла је Јовановићева и подсетила на програме који ће се одржавати до 28. септембра.   

Посетиоци изложбе могли су да погледају део етнолошке збирке текстилних предмета Музеја Младеновца у којем посебно место заузима колекција дозидница, сакупљаних у младеновачком крају од 1985. године.

Дозиднице представљају правоугаона платна са украсно извезеним мотивима, орнаментима и занимљивим натписима који осликавају социјални, економски и друштвени живот породице. 

Како је рекла ауторка изложбе, Магдалена Ивковић, настанак мотива на дозидницама повезује се са идиличним креацијама западноевропских, пре свега холандских, сликарских мајстора.

– Дозиднице су почетком прошлог века са Запада прво дошле у Војводину одакле се овај тренд преко Београда раширио по Шумадији.

 

Везиље су их израђивале у великом броју од 1930. до 1970. и биле су изразито популарне половином прошлог века. Рађене су најчешће на индустријском памучном платну у техници веза по писму, различитим бодовима, у почетку плавим и црвеним памучним концем, а касније и концем других боја.


Одабиром мотива, везиља је одређивала место где ће дозидница бити окачена: у кухињи изнад штедњака, стола, кревета, нешто касније у предсобљу изнад умиваоника, и у гостинским собама поред славских и војничких слика.

Занимљиве текстуалне поруке пружају многобројне информације о начину живота, жељама, навикама о стиловима одевања и моди уређивања кухињског простора.

 

 

 

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.